De huizenprijzen zijn al jaren aan het stijgen. Afgelopen jaar zijn de prijzen met maar liefst 21% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. De gemiddelde prijs van een woning in Nederland is al bijna 400.000 euro. Naast het feit dat de prijzen erg hoog zijn, is er ook schaarste op de woningmarkt. Dat betekent dat huizen al vaak verkocht zijn voordat ze op Funda terechtkomen. Als starter is het dus erg lastig om een woning te kunnen kopen. Hoe pak je dat aan in deze dure tijd?

Trommel vrienden en familie op en klussen maar!

Op Funda staan allerlei types huizen te koop. Een deel van deze huizen worden bestempeld met de term ‘klushuizen’. Dit zijn huizen die relatief goedkoop zijn, omdat er nog veel aan moet gebeuren. Als je als starter een beetje handig bent of veel mensen kent die handig zijn, zou dit weleens de oplossing kunnen zijn voor je probleem. Je kan een hoop geld besparen door zelf aan de slag te gaan met het slopen en verbouwen van delen van een woning.

Ook hebben de opknapwoningen vaak verouderde CV-ketels, enkel glas en slechte isolatie. Banken lenen extra geld uit bij een duurzame verbouwing. Ook gemeenten helpen een handje met speciale leningen, zoals de duurzaamheids- en energiebespaarlening.

Starterslening aanvragen

Een starterslening is een aanvullende lening. Dat betekent dat de lening nog bovenop een ‘normale’ hypotheek komt. Een starterslening kan alleen afgesloten worden in combinatie met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit maakt het een betrouwbare constructie. Een starterslening bestaat uit twee delen. Het eerste deel is het leningdeel dat annuïtair wordt afgelost. Dit is de starterslening zelf. Het tweede leningdeel is het deel dat oploopt in de kosten, ook wel de combinatie lening genoemd. In de eerste drie jaar heb je geen maandlasten van deze twee leningdelen.

Iets verder van het centrum wonen

Als starter zou je het liefst in een gezellige en bruisende wijk willen wonen. Echter zie je dit vaak terug in de prijs. De prijzen van huizen rondom het centrum of van huizen in populaire wijken zijn vele malen hoger dan die in de buitenwijken. Stel dat je een huis in Enschede zoekt, waarom kijk je ook niet rond naar huizen in de dorpen rondom Enschede, zoals Lonneker. De prijzen zijn dan vaak veel lager en krijg je toch het huis waar je op zoek naar bent.

Woningbouw huis kopen

Huur je momenteel een huis bij een huis baas of een woningcorporatie? Trek dan eens je stoute schoenen aan en vraag of je het huis kan kopen. Nee heb je, ja kun je krijgen. Woningcorporaties verkopen namelijk vaak huurhuizen voor lage prijzen. Als huurder sta je op de eerste rij. 

Ben je geen huurder en wil je toch een woning kopen van een woningcorporatie? Bekijk dan eens de websites van woningcorporaties om het aanbod van koopwoningen te bekijken. Het voordeel is dat investeerders vaak niet geïnteresseerd zijn in deze woningen, omdat er een zelf woonplicht is. Dit zorgt voor minder concurrentie en lagere koopprijzen.

Garant staan

Stel dat je jouw droomhuis hebt gevonden, maar de bank geeft aan dat niet het aankoopbedrag kan lenen bij de bank. Je zou dan je ouders of een ander familielid kunnen vragen of zij garant willen staan bij het afsluiten van een hypotheek. Dit kan ervoor zorgen dat je als starter toch meer kan lenen en daardoor je droomhuis kan kopen.

De persoon die garant staat is een soort borg op je hypotheek. Stel dat je niet (meer) in staat bent om de hypotheek te kunnen betalen, dan is de persoon die garant staat verantwoordelijk voor de betaling. Zodra je zelf voldoende inkomen hebt om de hypotheek zelf te kunnen dragen, vervalt de garantstelling. Je bent dan zelf aansprakelijk voor je hypotheek.

Hoe werkt het?

Twee aspecten zijn erg belangrijk als je een hypotheek wilt afsluiten met garantstelling. Je kan namelijk alleen een hypotheek afsluiten met garantstelling als de bank verwacht dat je meer zal verdienen in de komende jaren. Er moet dus een stijgende lijn in zitten. Ook wordt het inkomen en het vermogen van de persoon die garant staat onder de loep genomen. Dit moet voldoende zijn om het deel waarvoor ze garant staan te betalen, mocht jij dat niet meer kunnen. Een dubbele garantiestelling op je hypotheek is niet mogelijk.

Hoeveel meer hypotheek?

De hoeveelheid van het extra bedrag die je kan krijgen bij garantstelling, hangt af van 3 zaken:

  • Je inkomensverwachting voor de komende jaren
  • Inkomen en vermogen van de persoon die garant staat
  • Waarde van je woning

Met de waarde van je woning, wordt bedoeld dat je maximaal 100% van de woningwaarde krijgt als hypotheek. Zelfs met garantstelling is het niet mogelijk om een hogere hypotheek af te sluiten dan de waarde van je woning.

Ben je een starter op de woningmarkt en heb je advies nodig over hypotheken en het kopen van een starterswoning? Neem dan contact met me op. Ik help je graag verder!