De laatste maanden is de waarde van woningen extreem gestegen. Dat is natuurlijk mooi voor mensen die hun woning gaan verkopen. Die ontvangen vaak een hele mooie overwaarde.

Als diezelfde mensen zelf ook weer een andere woning kopen en een hypotheek afsluiten, zijn ze die overwaarde vaak ook weer kwijt omdat de nieuwe woning ook duurder is geworden. Maar dat is een andere discussie.

Maar minder bekend is dat woningbezitters die niet gaan verkopen ook voordeel kunnen hebben aan het stijgen van de woningwaarde. Hoe zit dat nu precies?

Neem gerust vrijblijvend contact met mij om over dit onderwerp te praten.

Contact opnemen

Kan ik rentekorting krijgen op mijn hypotheek?

Banken werken bij hypotheken met risicoklassen. Bij het afsluiten van een hypotheek kom je in een bepaalde risicoklasse terecht. Die risicoklasse wordt meestal bepaald aan de hand van de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning.
Koop je bijvoorbeeld een woning voor € 500.000,- en je sluit voor hetzelfde bedrag een hypotheek, dan zit je in de risicoklasse t/m 100%. Heb je een hypotheek van € 250.000,- dan is het t/m 50%. Vrij eenvoudig toch?

Bij die risicoklasse hoort een bepaalde rente. Hoe hoger de risicoklasse, hoe hoger de hypotheekrente. Zie hieronder een voorbeeld van de rentetarieven van een willekeurige hypotheekverstrekker op dit moment:

Nadat je een hypotheek afgesloten hebt, wordt het meestal stil. Zelf ben je dan ook weer drukker met andere zaken. Hierdoor loopt je misschien na verloop van tijd toch geld mis…..

Zou je graag meer willen weten over hypotheken? Bekijk dan de pagina over hypotheken.

Hypotheekrente daalt door waarde woning

Niet iedere bank past namelijk automatisch de rente aan, aan de inmiddels hogere waarde van de woning. Misschien ook niet zo gek, want banken weten niet wat de waarde van je woning momenteel is. Ze zien alleen de waarde die ze bij het afsluiten van de hypotheek hebben doorgekregen in het taxatierapport.
Naderhand kan er van alles veranderd zijn. De gekte op de woningmarkt, maar ook verbouwingen en verbeteringen die je uit eigen middelen aan de woning hebt uitgevoerd.

In veel hypotheekvoorwaarden van banken staat dat ze wel de mogelijkheid bieden om tussentijds of na afloop van de rentevast periode een rentekorting te krijgen als je kunt aantonen dat je woning meer waard is geworden. Dus dat je in een lagere risicoklasse terecht kunt komen.

Maar dat moet je vaak wel zelf aanvragen bij de hypotheekverstrekker. Meestal moet je hiervoor één van de volgende documenten aanleveren:

  • Taxatierapport;
  • WOZ waarde overzicht;
  • Desktop taxatie;
  • Hybride taxatie.

Welke van deze banken om vraagt is per bank verschillend. Dit is eenvoudig na te vragen bij je hypotheekverstrekker of je hypotheekadviseur.

Als het positief beoordeeld wordt, past de bank direct of na afloop van de rentevaste periode de rente aan. Ook dat wisselt per bank hoe ze dat doen.

Kosten voor het omzetten naar een lagere hypotheekrente

Meestal kost dit niets. Indien er een vorm van taxatierapport nodig is, dan moet je die kosten wel eerst maken natuurlijk. Maar stel een taxatierapport kost rond de € 700,-. Met een hypotheekrenteverschil van bijvoorbeeld 0,2% op een gemiddelde hypotheek verdien je die kosten vrij snel terug door de lagere maandlast.

Automatische hypotheekrente daling

Steeds meer banken passen automatisch tussentijds de hypotheekrente aan, zodra je hypotheek in een lagere risicoklasse terecht komt. Hiervoor hoef je niets te doen. Door je maandelijkse aflossingen daalt je hypotheek namelijk al.

Maar ook daarbij rekenen ze vaak met de laatst bij de bank bekende waarde. Als je er al 10 jaar woont, dan klopt die waarde waarschijnlijk niet meer. Ook dan kan het dus lonend zijn om een nieuwe woningwaarde aan te leveren.

Nationale Hypotheek Garantie

Heb je een hypotheek met NHG, dan heeft het helaas geen nut om tussentijds de hogere waarde aan de bank door te geven. Het NHG tarief is zoals je kunt zien al het laagst haalbare rentetarief bij een bank. Dit ligt ook gedurende de rentevaste periode vast.

Dus alleen mensen met een hypotheek zonder NHG kunnen hiermee hun voordeel doen.

Troost je als bezitter van een NHG hypotheek met de gedachte dat je al de voor jouw hypotheek laagst mogelijke rente hebt!

Ben je huizenbezitter, heb je een hypotheek zonder NHG en vermoed je dat je woning meer waard is geworden? Neem dan gerust contact met mij op. Dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden om hier het maximale voordeel uit te halen.