Een starterslening en overbieden: Wat zijn de mogelijkheden?

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn met een starterslening voor je eerste huis?

Kun je met een starterslening overbieden?

Op de huidige huizenmarkt, moedigen makelaars je aan om flink te overbieden. Logisch, want hun werk is het om het huis van hun opdrachtgever, voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Daarnaast betekent een hogere verkoopprijs ook een hogere provisie voor de makelaar.

Is het altijd nodig? Nee, in mijn ogen niet. Maar dat is een andere discussie.

Nu heb ik al geschreven over de starterslening. Kun je deze gebruiken als extra ruimte om te overbieden?

Het antwoord is: Nee, dat kan niet. Maar zoals zo vaak, zitten er meer kanten aan het verhaal.

Waarom kun je niet overbieden met een starterslening?

De startershypotheek is een aanvullende lening, bovenop de reguliere hypotheek en dient in de basis voor de verwerving van de woning en in sommige gevallen een verbouwing of verduurzaming hiervan.

Uitgangspunt van hypotheekverstrekking is je inkomen en je onderpand. Het onderpand is het huis dat je wilt kopen.

Wat je op inkomen kunt lenen, kan ik voor je berekenen. Wat je op onderpand kunt krijgen is in principe nooit meer dan de taxatiewaarde van de woning. En taxatiewaarde is niet altijd de koopsom of vraagprijs.

Bij overbieden ga je vaak bewust ( of uitgelokt door de makelaar ) meer bieden dan een huis eigenlijk waard is. Als een bank in geval van nood een huis moet verkopen omdat je de hypotheek niet meer kunt betalen, zouden ze door het meegaan in die gekte, in het erste geval zelf op kosten blijven zitten. En dat willen ze voorkomen. Vandaar dat ze in de basis nooit meer financieren dan wat het waard is.

Als de starterslening voor overbieden gebruikt zou worden, dan zou dit voor zowel jou, als voor de bank problemen kunnen opleveren.

Waarom kun je soms wel overbieden met een startershypotheek?

Daar is hij dan, de uitzondering. Stel je koopt een woning, waarop je overboden hebt. Stel door een wonder wordt deze getaxeerd op een waarde die hoger of gelijk is dan je bod. Daarnaast is je inkomen voldoende om de hypotheek en starterslening te krijgen, ja dan zou het eventueel wel kunnen.

Dit is natuurlijk een vrij uitzonderlijke situatie. Bij een klein beetje overbieden, een stijgende huizenprijs en een hele coulante taxateur, zou zoiets mogelijk kunnen zien.

Heb je echt tienduizenden euro’s overboden, acht ik de kans dat je kunt overbieden met een starterslening als relatief klein.

Kan een starterslening mij helpen?

Jazeker kan dat. Het feit dat je in een bepaalde gemeente een starterslening kunt krijgen, vergroot wel je kansen omdat je leencapaciteit groter is. Hierdoor heb je misschien minder eigen middelen / spaargeld nodig. Dus wat dat betreft heeft het zeker toegevoegde waarde.

Maar je moet scherp blijven. Makelaars trekken hun hele trucendoos open om jouw geld zo snel mogelijk uit je zak te krijgen. Al hoe aardig ze zijn, ze voeren een toneelstuk op en jij speelt de hoofdrol. Kun je ze ook niet kwalijk nemen, want het is hun werk. Maar bljif alert en laat je niet gek maken. Vertel niet te veel over je financiële situatie want die informatie kan tegen je gebruikt worden.

Ik snap dat het lastig is. Het is zeker verstandig om voordat je op huizenjacht gaat eens contact met mij op te nemen en je mogelijkheden te bespreken. Als je dan een huis hebt gevonden, welke je zou willen kopen, kunnen we een strategie bepalen voor het bieden. Geen garantie tot succes, maar altijd beter dan volledig uit emotie en aannames handelen. Dat laatste kan je veel geld kosten. Geld waarvan de makelaar en de verkoper, waarschijnlijk een lekker flesje open trekken.

Ga naar de bovenkant