Is een mens altijd helemaal onafhankelijk? Ik denk van niet. Iedereen heeft (sociale of persoonlijke) voorkeuren met wie of wat hij zij samenwerkt. Zo geldt dat denk ik ook voor verzekeringsmensen. Mensen of organisaties die je aardig vindt of sneller iets gedaan krijgt waardeer je meestal toch net iets meer. Dat hoeft niet erg te zijn, als je het maar netjes meld. Een klant kan van die goede connecties uiteindelijk ook weer profiteren, bij een onafhankelijke verzekeringsadviseur.

Waarom noemen verzekeringsadviseurs zichzelf een ‘onafhankelijke verzekeringsadviseur?’

Dat heeft te maken met het verleden. Jaren geleden had je eigenlijk twee type adviseurs:

  • Verzekeringsagenten;
  • Verzekeringsadviseurs.

Het grote verschil was dat de verzekeringsagent voor één bepaalde verzekeraar werkte en de andere voor meerdere tegelijk.

De verzekeringsagent was vaak gewoon in dienst van een bepaalde verzekeraar. Hij kreeg een vast salaris aangevuld met provisies, maar kon en mocht alleen producten adviseren en bemiddelen voor zijn werkgever. Als zijn werkgever een verzekering niet kon aanbieden, dan moest hij je meestal doorsturen naar een andere adviseur. Daardoor had je soms ook verzekeringsagenten die alleen bepaalde verzekeringen konden aanbieden, bijvoorbeeld uitvaartverzekeringen. Dat deden ze soms er ’s avonds bij als bijverdienste naast een andere baan.

Daarnaast had je de onafhankelijke verzekeringsadviseur die helemaal voor eigen risico werkte. Geen loondienst, maar een eigen bedrijf. Dan mocht hij natuurlijk ook bepalen met welke verzekeraars hij samenwerkt. De verzekeraars konden daar niets van zeggen en waren afhankelijk van de verzekeringsadviseur, in plaats van andersom.

Doordat de verzekeraars geen verplichtingen kunnen opleggen aan deze verzekeringsadviseurs over hoeveel en welke verzekeringen ze aangeboden kregen, is deze adviseur onafhankelijk. Beide partijen, zowel de verzekeraar als de verzekeringsadviseur, kunnen de samenwerking stopzetten.
Nog een reden waarom een onafhankelijke verzekeringsadviseur zichzelf onafhankelijk kan noemen, is het feit dat de verzekeraar geen aandelen/financiële belangen in het bedrijf van de verzekeringsadviseur heeft.

In het verleden jaren 70, 80 en 90) zag je nog wel eens dat verzekeraars zich financieel inkochten bij verzekeringskantoren en/of leningen verstrekten aan deze adviseurs. Je kunt dan natuurlijk wel raden dat deze verzekeringsadviseurs dan niet meer zo makkelijk verzekeringen van de concurrent mochten adviseren. Geen gezonde situatie eigenlijk. Gelukkig komt dit ook niet tot zeer weinig meer voor.

Zijn alle verzekeringsadviseurs een onafhankelijke verzekeringsadviseur?

Zoals eerder gezegd, is denk ik niemand helemaal onafhankelijk in zijn of haar oordeel. Voorkeuren houdt ieder mens en dat hoeft ook niet verkeerd te zijn. Zolang het maar bekend is en je wel een keuze geboden krijgt.

Maar in tegenstelling tot het verleden, zijn de meeste verzekeringsadviseurs wel onafhankelijk. Toch heb je nog steeds uitzonderingen. Welke dan?
Er zijn bedrijven die een grote band hebben met een bepaalde verzekeraar of bank. Dat kan soms al iets zijn uit het verleden, omdat ze onderdeel zijn van een groter geheel of zelf verzekeraar zijn. Je hebt dan vaak wel keuze uit meer verzekeraars, maar dat zullen deze verzekeringsadviseurs op last van druk van bovenaf tot het minimum willen beperken. Het product dat de eigen naam draagt (dezelfde naam als het bedrijf op het polisblad, de naam in het logo als op de gevel en tevens verzekeraar is) heeft dan de voorkeur.

Dat hoeft overigens niet verkeerd te zijn, maar onafhankelijk? In mijn ogen niet helemaal.

Hierbij kun je denken aan bedrijven zoals:

  • Univé;
  • Interpolis (Rabobank);
  • Zicht (Nationale Nederlanden);
  • Maar natuurlijk sta ik open voor discussie.

Is Bonke Financieel Advies onafhankelijk?

Ja, Bonke Financieel Advies behoort tot de categorie onafhankelijke verzekeringsadviseur / tussenpersonen. Ik ben eigen baas, houdt mijn eigen broek op en geen enkele bank of verzekeraar heeft een belang in mijn kantoor. Niemand, behalve mijn moeder en vrouw, hebben over mij wat te vertellen ;).
Zoals eerder aangegeven heb ik in die 17 jaar dat ik dit werk nu doe bepaalde voorkeuren voor bepaalde verzekeraars en banken. Vaak simpelweg omdat de prijs/kwaliteitverhouding verhouding in mijn ogen goed is en/of het erg prettig samenwerken is. Van die positieve ervaring profiteer je als klant natuurlijk ook weer.

Als het nodig is kan ik verzekeringen en hypotheken afsluiten bij zo goed als alle banken en verzekeraars in Nederland. De verschillende mogelijkheden bespreek ik graag met je. Neem hiervoor gerust contact met mij op!

Meer weten over verzekeringen?