Welke verzekeringen moet je als militair afsluiten? Nou, je moet bijna niets natuurlijk. Er zijn een paar verplichte verzekeringen voor militairen, maar die verplichting geldt eigenlijk voor iedereen. Ook als je niet bij defensie werkt.

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Zoals hierboven al geschreven is er weinig verplicht in Nederland, maar er zijn een paar uitzonderingen. De volgende verzekeringen zijn in Nederland verplicht om zelf af te sluiten, maar dan ook voor iedereen:

  • Zorgverzekering;
  • Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen.

Dat was het! Weinig eigenlijk hè? Natuurlijk zijn er nog andere verzekeringen die je vaak ongemerkt betaald. Dat zijn bijvoorbeeld de volksverzekeringen, zoals de AOW. Maar die betaal je in de regel automatisch vanuit de belastingen. Daar merk je weinig van.

Welke verzekeringen kunnen verplicht zijn?

Heb je als militair een koopwoning? En zit daar nog een hypotheek op? Dan moet je van de bank altijd verplicht een opstalverzekering afsluiten. De opstalverzekering verzekerd het huis o.a. tegen brand en storm. Waar je deze verzekering afsluit mag je zelf weten en het wordt vaak ook niet gecontroleerd. Maar heb je een hele grote schade, dan kan de bank in principe het verzekeringsgeld opeisen om vervolgens samen met jou een plan te gaan maken hoe het huis herbouwd kan worden. Het huis is namelijk ook van de bank zolang de hypotheek niet is afgelost.

Uiteraard geldt dit ook voor burgers!

Daarnaast stellen bepaalde organisaties en (sport)verenigingen ook nog wel eens bepaalde verzekeringen verplicht om lid te mogen worden of deel te nemen. Denk hierbij aan een aansprakelijkheidsverzekering particulieren. In de volksmond vaak de WA verzekering genoemd.

Vroeger kon het zijn dat je bij het afsluiten van een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten om het risico voor de bank te verkleinen. Die verplichting is sinds een paar jaar komen te vervallen bij nieuwe en soms ook bestaande hypotheken. Het feit dat het niet meer verplicht is, wil niet zeggen dat het niet verstandig kan zijn om er toch één af te sluiten. Zeker bij een risicovol beroep zoals militair. Je wilt je thuisfront toch ook verzorgd achterlaten mocht er wat met jou gebeuren.

Of een overlijdensrisicoverzekering voor militairen zinvol is af te sluiten moet per persoon bekeken worden. Ditzelfde geldt ook voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor militairen. Dat is echt maatwerk en hiervoor kun je uiteraard bij mij terecht.

Zorgverzekering voor militairen

Zoals ik al schreef is een zorgverzekering verplicht. Het grote verschil tussen een burger en een militair is, dat je als militair geen keuze hebt. Je bent verplicht verzekerd via defensie. Dat is bij de SZVK (https://www.szvk.nl). Zodra je de dienst uit zou gaan, kun je net als een burger bij een zorgverzekeraar naar eigen keuze terecht en zelf je pakket samenstellen.

Klinkt misschien oneerlijk, maar troost je met de gedachte dat je als militair in de regel voordeliger uit bent dan een burger. Ondanks dat burgers meer te kiezen hebben, gelden er voor hen vaak wel veel meer plafonds, beperkingen en eigen risico’s/bijdragen. Als militair zie je voor zorgkosten in minder gevallen een aanvullende rekening.

Voor een vergelijkbaar pakket zou je bij een burger zorgverzekeraar een flinke premie moeten betalen. 

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen

Veel militairen zijn gek op auto’s en motoren. In ieder geval in de jonge jaren gaat daar veel geld aan op. Dat was in mijn tijd al zo en als ik op een kazerne kom, zie ik daar weinig verandering in.

Heb je van je oefentoelage een mooie auto gekocht als militair, dan heb je geen keuze. Wil je er de weg mee op, dan zal deze verzekerd moeten worden. Minimaal WA. De “W” staat voor wettelijk, dus verplicht. Of je de auto, motor, brommer etc. ook aanvullend wilt verzekeren, is een vrije keuze. Een nieuw motorrijtuig verzeker je vaak allrisk (volledig casco) bijvoorbeeld. Maar er zijn meer mogelijkheden.

Waar kan een militair verzekeringen afsluiten?

Bij de zorgverzekering heb je zoals eerder gezegd, maar voor alle andere verzekeringen mag je dat helemaal zelf bepalen waar je die afsluit.

Verzekeringen hebben vaak niet direct de aandacht en interesse bij militairen. Ook niet bij burgers trouwens. Gelukkig heb je mensen zoals ik, die er dagelijks mee bezig zijn. Doordat ik zelf ook beroepsmilitair geweest ben en tegenwoordig nog steeds werk als reservist weet ik wat jou als militair bezighoudt en kan ik een goed en voordelig verzekeringspakket voor je samenstellen.

Heb je een schade, een vraag of een andere auto gekocht? Dan hoef je mij maar te bellen, mailen, appen en ik maak het voor je in orde.

Verzekeringsadviseur voor militairen

Heb je interesse om eens te zien wat ik voor je kan betekenen? Of wil je een vrijblijvende offerte? Neem dan gerust vrijblijvend contact op!