Inboedel en opstal

/Inboedel en opstal
Inboedel en opstal 2018-01-22T16:54:15+00:00

INBOEDEL EN OPSTAL

 

Inboedelverzekering / Opstalverzekering

Vroeger werden deze ook nog wel eens de brandverzekering genoemd. Deze term wordt binnen verzekeraars als verzamelnaam nog steeds gebruikt.

Inboedelverzekering

 

Wat is inboedel? Dat is een heleboel. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat het alle losse spullen in je woning zijn.
Bijvoorbeeld:

– Meubels en inrichting
– Elektronica
– Kleding
– Accessoires
– Speelgoed
– Etenswaren

Brandverzekering dekt tegenwoordig de lading niet meer. De moderne inboedelverzekering kent vaak de allrisk dekking. Bijna alles wat er met je inboedel kan gebeuren is verzekerd. Ik zeg bewust bijna, omdat er altijd uitsluitingen zijn. Die uitsluitingen verschillen per verzekeraar. Brand, water, storm en diefstalschade zijn doorgaans altijd meeverzekerd.

De inboedelverzekering dekt in principe alles af wat binnen je woning en bijgebouwen aanwezig is. Steeds vaker zie je ook inboedelverzekeringen met een buitenshuis dekking. Soms is deze gratis meeverzekerd, maar steeds vaker moet je er apart voor betalen. Hierdoor is je inboedel ook buiten de woning verzekerd. Dit is bijvoorbeeld handig voor laptops, fotocamera’s etc.

Mobiele telefoons, smartphones, tablets zijn steeds vaker beperkt verzekerd op de inboedelverzekering. Dit vanwege de enorme schadelast. Hiervoor is het wel mogelijk om een aparte mobiele apparatuurverzekering af te sluiten.

De premie wordt berekend op basis van de nieuwwaarde. Tegenwoordig zijn hier handige metertjes voor om de waarde te bepalen.

Opstalverzekering

 

De opstalverzekering is bij particulieren meestal bedoeld voor:

– Woonhuis
– Recreatiewoning
– Schuur
– Garage of garagebox

Net als bij de inboedelverzekering, heb je hier tegenwoordig ook voornamelijk de allrisk dekking. Brand, water, storm en diefstalschade zijn dan minimaal al meeverzekerd. Daarnaast vaak nog veel meer. Maar omdat dit ook per verzekeraar kan verschillen ga ik daar verder nu niet op in.

De premie voor een opstalverzekering wordt berekend op basis van de herbouwwaarde van het gebouw. Dat is wat anders dan de verkoopwaarde. Het is goed mogelijk dat de herbouwwaarde (veel) hoger ligt dan de verkoopwaarde. Dit omdat het bijvoorbeeld meer werk is om een bestaand gebouw weer in de oude staat te herstellen dan een nieuw huis op een braakliggend terrein te bouwen.

De herbouwwaarde kan bepaald worden door een herbouwwaardemeter, taxatierapport of een eigen inschatting.

Onderverzekering

 

Onderverzekering is het te laag verzekerd zijn. De verzekerde som van de inboedel en opstal moet zo goed mogelijk de werkelijkheid weergeven. Op de cent nauwkeurig is natuurlijk niet mogelijk, maar zo extreem ver gaan ze ook weer niet. Ben je veel te laag verzekerd, betaal je natuurlijk lekker weinig premie. Maar heb je schade, dan krijg je misschien ook niet alles vergoed.

Daarom is het verstandig om bij de inboedel- en opstalverzekering de “garantie tegen onderverzekering” aan te laten tekenen. Deze aantekening krijg je als je op een door de verzekeraar goedgekeurde manier de waarde laat bepalen. Vaak kan dat gratis door middel van een waardemeter. In sommige gevallen is een taxatierapport meer de moeite waard.

Eigen risico

 

Doordat de schadelast steeds meer toeneemt komt het regelmatig voor dat verzekeraars een eigen risico hanteren. Dat kan gelden voor een bepaalde gebeurtenis, maar ook voor een bepaald groep objecten (bijvoorbeeld mobiele apparatuur).

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en verdere inhoud? Neem dan gerust contact met mij op. Ik leg je graag alles uit over de inboedel- en opstalverzekering.

Hypotheek adviseur in Enschede