Kan ik mijn hypotheekrente meenemen naar een nieuwe woning? Dat is een vraag die veel mensen zich de komende jaren zich gaan stellen.
Zeker nu de hypotheekrente enorm is gestegen de laatste tijd, kan het meeverhuizen van je huidige hypotheekrente erg interessant zijn. Maar hoe werkt dat precies? Dat ga ik je proberen uit te leggen.

Verhuisregeling / meeneemregeling

Elke bank omschrijft het kunnen meenemen van je hypotheek op een andere manier in de voorwaarden en/of acceptatiegids. Meestal heet het een verhuisregeling of meeneemregeling. Weet je het niet zeker, dan neem even vrijblijvend contact met mij op en dan kijk ik het graag voor je na.

Neem gerust vrijblijvend contact met mij om over dit onderwerp te praten.

Hoe kan ik mijn hypotheekrente meenemen?

Net als aan veel zaken in het leven, zitten er altijd voorwaarden aan het verhuizen van je hypotheek. Ook deze kunnen van bank tot bank verschillen. Zover ik weet heeft iedere bank deze regeling in zijn voorwaarden staan. Maar het kan natuurlijk zijn dat jouw bank dat niet heeft. Als het destijds niet is opgenomen in de voorwaarden, dan kun je er ook geen rechten aan ontlenen.

Ik kan dus niet namens alle banken spreken, maar over het algemeen werkt het meenemen van je hypotheek als volgt:

Situatie 1:

Je hebt je huidige woning nog niet verkocht en de hypotheek loopt gewoon nog lekker door. Je hebt een lekkere lage hypotheekrente bedongen voor de eerstkomende x jaren. Maar je wilt een mooier, groter en/of beter huis en je wilt die lage hypotheekrente meenemen.
Je gaat ook zoek naar een volgende woning en zodra je die gevonden hebt, ga je net als de vorige keer in gesprek met een hypotheekadviseur. Bij voorkeur natuurlijk met mij, maar het is en blijft een vrij land! Bij mensen met een lopende hypotheek zal een bekwame hypotheekadviseur waarschijnlijk vanzelf vaststellen dat je een lagere hypotheekrente hebt dan de actuele hypotheekrente. En zo niet, help dan zelf even een handje! Een hypotheekadviseur is ook maar een mens.

Binnen de voorwaarden van je huidige hypotheek, kijk ik wat je hypotheekrente is, hoe lang deze nog vast staat, wat het restant is van de schuld, wat er mogelijk is etc, etc…

Dat wat je nog aan uitstaande hypotheek hebt, kun je meenemen tegen de oude condities. Dat wat je tekort komt voor de aanschaf van het huis, verbouwing etc. moet je dan bijlenen tegen de actuele hypotheekrente. Dat alles bij elkaar moet dan natuurlijk wel passen in de beoordeling van de bank en aansluiten op jouw wensen en de voorwaarden van de verkoper/koopcontract .
Een bank ziet deze aanvraag overigens wel als een nieuwe aanvraag. Je moet dus opnieuw door de toetsing! Het feit dat je eerder een hypotheek hebt gekregen geeft geen garantie dat het nu ook lukt!

Situatie 2:

Je hebt besloten om je huis eerst te verkopen en dan rustig verder te zoeken naar een nieuwe woning. Als je dan je oude hypotheek mee wilt nemen, moet je niet te lang wachten. In de regel moet je binnen 3 à 6 maanden na aflossen van de oude hypotheek opnieuw een hypotheek afsluiten bij de bank waar je vandaan kwam om de hypotheekrente mee te nemen. De exacte termijnen kunnen per bank verschillen.

Ben je te laat, dan heb je pech en moet je toch een nieuwe hypotheek afsluiten tegen de actuele rente.

Moet een bank meewerken aan het meenemen van een hypotheek?

Ja en nee. Zolang je voldoet aan de voorwaarden en door de actuele toetsing komt qua inkomen en je onderpand (huis) dan ja. Leuk vinden ze het doorgaans niet, maar ja dan moeten ze.

Maar als je bijvoorbeeld een woninghypotheek had en je wilt vervolgens een woon-winkelpand kopen en de bank waar je vandaan kwam, accepteert zulke onderpanden niet, dan niet. Of dat je inkomen is gedaald enzovoort.

Het is dus niet altijd vanzelfsprekend dat je de hypotheek mee kunt verhuizen. Maar een poging wagen kunnen we natuurlijk altijd. Als het financieel interessant is, dan zou je gek zijn als je het niet doet.

Kan ik Nationale Hypotheek Garantie dan ook meenemen?

Dat hangt ervan af wat op dat moment de grens is voor NHG. Maar ook als je daar ook nog steeds aan voldoet, kun je die meenemen. Bij het aankopen van een nieuwe woning moet je wel opnieuw de kosten voor NHG betalen omdat er een nieuw onderpand is.

Is de nieuwe woning boven de NHG grens, dan kun je ook je hypotheek meenemen, maar dan vervalt wel de NHG korting op je oude hypotheekrente. Je neemt dan wel de oude hypotheekrente mee, maar gaat dan de bijbehorende hypotheekrente betalen in het niet-NHG tarief.

Zitten er nadelen aan het meenemen van je hypotheek?

Het grote voordeel is natuurlijk vaak de lage rente. Maar er kunnen ook nadelen aan zitten. Bijvoorbeeld dat je gebonden bent aan één bank. Je bent minder flexibel in hoe je de nieuwe hypotheek wilt indelen etc. Of dat de hypotheekvoorwaarden gewoon niet aansluiten op wat je nu nodig hebt.
Je ziet dat het altijd verstandig is om een vakman/vrouw in te schakelen.

Ben je benieuwd naar je mogelijkheden, neem dan gerust contact op.