Hypotheek oversluiten

Het is inmiddels geen geheim meer dat de hypotheekrente extreem laag is. Momenteel begint de hypotheekrente weer een stijgende lijn te vertonen, maar ook dat is al een paar keer eerder gebeurd. Vaak daalde de hypotheekrente weer.

Hoe lang gaat die periode van lage rentes duren? Geen idee om heel eerlijk te zijn. Zelfs mensen die veel meer geleerd hebben dan ik, moeten steeds op hun eerder gemaakte uitspraken terug komen.

Ik bekijk het dan maar zo: “Zo lang de rente laag is, er zo veel mogelijk van profiteren.” Het ijzer smeden als het heet is.

Maar hoe dan?

verhuur hypotheek duitse bank
verhuur hypotheek duitse bank

Je hebt al een hypotheek

Dat is balen….. je hebt al een huis met hypotheek en je hebt jaren geleden de rente al voor een lange tijd vast gezet.

Toen zei de hypotheek adviseur ook al dat de hypotheekrente historisch laag was en dat je deze zo lang mogelijk vast moest zetten. Als ik het geweest ben: “sorry”. Maar ja, ook ik heb en had geen glazen bol. En wat is hoog? Hoger dan nu in ieder geval. Maar mijn persoonlijke mening is dat een hypotheekrente onder de 4 a 5% echt al niet verkeerd is. Sommige mensen kunnen zich nog hypotheekrentes herinneren van 12%. Dus wat dat betreft…. Het glas is altijd half vol.

Gelukkig kun je misschien nog wel profiteren van de inmiddels nog lagere hypotheekrente door je huidige hypotheek over te sluiten.

Hierdoor heb je de mogelijkheid om je maandlasten te verlagen, langer zekerheid te krijgen van stabiele maandlasten en / of die gewenste verbouwing mee te financieren.

Zeker energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, warmtepompen, HR++ glas en kozijnen zijn hierbij erg populair omdat je door de inzet hiervan op lange termijn nog meer kunt besparen. Oh ja, en goed voor het milieu is het natuurlijk ook. Maar we blijven Nederlanders, het moet wel geld opleveren.

Boete

Maar dat hypotheek oversluiten kost toch geld? Ja, vaak wel. Denk hierbij aan boeterente, advieskosten, taxatie en een notaris.

Meestal kun je deze kosten meefinancieren in de nieuwe hypotheek en mijn uitgangspunt hierbij is dat je deze kosten zelfs gaat terug verdienen. Je maakt deze kosten dus niet voor niets. Zoals bij zo veel dingen is het een kwestie van eerst zaaien en dan oogsten.

verhuur hypotheek duitse bank