
Je bent er uit. Je wilt een huis kopen. Alleen of samen met je partner. Eindelijk een plek van en voor jezelf. Maar waar begin je?
Het is natuurlijk beetje preken voor eigen parochie, maar in mijn ogen is de eerste stap bij het kopen van een huis, een gesprek met een hypotheekadviseur. Want om een huis te kopen, heb je meestal wel een hypotheek nodig. Om dan al eerst huizen te gaan kijken, zonder te weten of je die kunt betalen, lijkt mij niet de goede manier.
Een hypotheekgesprek is bij mij altijd vrijblijvend en zonder kosten. In ieder geval het eerste gesprek. Daarna kijken we verder hoe het loopt.
Wat is een hypotheekgesprek?
Tijdens een hypotheekgesprek begin ik altijd met kennis maken. In mijn ogen erg belangrijk omdat je tijdens de aankoop van een woning langdurig en veel contact met elkaar hebt. Een goede klik met elkaar hebben, vindt ik erg belangrijk. Wie ben jij en wie ben ik.
Als je al vragen hebt, kun je die meteen stellen. Misschien heb je op internet of bij familie en vrienden al beetje geïnformeerd naar het afsluiten van een hypotheek, maar vaak blijven er nog genoeg vragen over. Of komen we er achter dat de informatie die je zelf hebt gevonden, niet helemaal klopt of is verouderd. Veranderingen gaan snel.
Ik leg je in begrijpelijke taal uit, hoe het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek werkt. Waar je aan moet denken, wat je van mij als hypotheekadviseur kunt verwachten en welke valkuilen er zijn. Tips en trucs krijg je er ook nog bij. Als er al wat gegevens zijn, kan ik je ook al je huidige maximale hypotheek berekenen en een inschatting geven van de maandelijkse kosten bij een voorbeeldhuis.
Moet ik mij voorbereiden op een hypotheekgesprek?
Is wat mij betreft niet nodig, maar je inlezen op internet of navraag doen bij familie / vrienden kan natuurlijk geen kwaad.
Kost een hypotheekgesprek geld?
Het eerste gesprek is zonder kosten en vrijblijvend. Tijdens dat gesprek leg ik je ook uit wat de eventuele vervolgkosten zijn.
Met wie heb ik het gesprek?
Met mij, John. Ik ben een onafhankelijk adviseur. Ik kan zo goed als alle aanbieders van hypotheken in Nederland met elkaar vergelijken en daar ook voor je afsluiten.
Hoe onafhankelijk is het advies?
Volledig onafhankelijk. Wij worden niet betaald op basis van provisie, dus er is geen enkele sturing van welke bank dan ook. We vergelijken altijd meerdere banken.
Welke vragen worden er gesteld aan mij?
Dat is heel situatie afhankelijk. Ieder mens is anders. Maar in grote lijnen, zijn dit de belangrijkte vragen:
- Waar je naar op zoek bent;
- In welke plaats je graag zou willen wonen;
- Hoeveel je maandelijks wilt uitgeven aan een hypotheek;
- Wat je toekomstplannen zijn;
- Wil je verbouwen en/of je wilt verduurzamen;
- Wat je gezinssituatie is;
- Gaat je inkomen nog veranderen;
- Heb je eigen middelen.
Mag ik iemand meenemen naar het gesprek?
Uiteraard mag dat. Sommige mensen nemen ook hun ouders, kinderen of huisdier mee. Geen probleem. Als je met meer dan 2 personen komt, is het wel prettig om dat even te melden vanwege de ruimte. Met meer dan 2 personen op gesprek komen, kan soms wel erg druk worden, waardoor het gesprek misschien niet helemaal goed tot zijn recht komt.
Wat moet ik meenemen voor een hypotheekgesprek?
Zonder te weten wat je inkomen en uitgaven zijn, is het lastig om je hypotheekmogelijkheden te berekenen. Voor een hypotheekgesprek is het prettig als je van te voren al wat documenten kunt aanleveren of op zijn minst mee kunt nemen. Hoe meer hoe beter. Aan de volgende documenten moet je dan denken:
- Recente loonstrook. Van de laatste 3 maanden is doorgaans het beste;
- Werkgeversverklaring;
- Recent overzicht van eventuele lopende leningen, hypotheken, kredieten, lease en studiefinanciering.
- Voorbeelden van woningen welke je interessant vindt.
Ben je ondernemer, dan in ieder geval zo veel mogelijk jaarcijfers en belastingaangiftes. Maar een officiële inkomensverklaring is het beste. Hoe je daar aan komt, mag je mij altijd even persoonlijk vragen.
Ik merk dat veel mensen de werkgeversverklaring vaak bij een oriënterend hypotheekgesprek vaak te vroeg vinden. Dat snap ik, maar toch raad ik aan om deze wel te laten invullen. Voor een werkgever is het nog geen 5 minuten werk en dan weten jij en ik precies hoe jouw contract en inkomen er uit ziet. Zeker bij mensen met variabele inkomsten zoals overwerk. Dat voorkomt teleurstellingen op een later moment.
En ja, ook bij een vast contract is een werkgeversverklaring vaak nog noodzakelijk.
Zijn er speciale afspraken voor startes of zelfstandigen?
Ja, die zijn er. Zoals bijvoorbeeld de starterslening in sommige gemeentes en de inkomensbepaling ondernemer. De details hiervan kan ik je persoonlijk uitleggen.
Wat gebeurt er na een hypotheekgesprek?
Als je alle informatie hebt gekregen, nemen we afscheid en kun je thuis alles nog even laten bezinken. Als er later nog vragen zijn, dan vraag gerust.
In de tussentijd kun je lekker gaan zoeken op internet / funda naar huizen en indien gewenst bezichtigingen gaan doen. Het bezichtigen van een huis kost niets, dus leef je uit. Van elke bezichtiging leer je weer. Onthoud dat de verkopende makelaar, al hoe vriendelijk ook, niet aan jouw kant staat. Die wil je het huis verkopen voor zoveel mogelijk geld en zo min mogelijk risico voor hem / haar en de verkoper. Blijf alert en kritisch! Trap niet in hun psychologische spelletjes.
Als je een huis hebt gevonden waar je een bod op zou willen doen, neem dan weer contact met mij op. Dan gaan we een plan maken hoe we het aan kunnen pakken qua bod, voorbehoud financiering etc.
Hoeveel gesprekken zijn er nodig?
Dat is niet op voorhand te zeggen. Iedere situatie is anders. Gemiddeld genomen zou je ongeveer 4 gesprekken kunnen aanhouden. Maar tussentijds is er ook veel contact via de mail, telefoon en app. Gemiddeld genomen is de doorlooptijd van een hypotheekaanvraag ongeveer 4 a 6 weken. Maar zoals gezegd, er zijn ook uitzonderingen. In positieve en negatieve zin. Dit wordt doorgaans door de situatie bepaald.
Hoe snel kan ik een afspraak maken voor een hypotheekgesprek?
Op mijn website staat mijn online agenda, waar je 24 uur per dag inzage hebt in de beschikbare tijden. Maar je mag natuurlijk ook bellen of mailen. Soms zijn er ineens plekken vrij die niet meer zichtbaar zijn in de agenda.
Hoe zit het met mijn privacy?
Om berekeningen te kunnen maken heb ik nu eenmaal informatie nodig. Hoeveel je daar van wilt delen in een oriënterend gesprek, ben je vrij in. Maar hoe gedetailleerder de informatie, hoe nauwkeuriger de berekening. Bij of na een eerste gesprek is er geen noodzaak om gegevens achter te laten, maar soms kan dat voor latere vervolgstappen wel handig zijn om sneller te kunnen schakelen. Dat wat wordt bewaard, wordt veilig opgeslagen en op jouw verzoek of na de daarvoor gebruikelijke termijn verwijderd.
Dus, ben je aan het nadenken over het kopen van een woning, neem gerust vrijblijvend contact op voor een hypotheekgesprek Ik help je graag!