Als militair weet je dat je meer risico loopt dan een “Nukubu”. Daar heb je ooit voor getekend. Je wordt wereldwijd ingezet tijdens oefeningen en (vredes)missies. Tijdens je werk loop je allerlei risico’s, dat hoef ik je allemaal niet te vertellen, want dat weet je zelf wel. Daarom ga ik dat ook niet doen. Je kunt trouwens thuis ook gewoon van het keukentrapje vallen en daarbij ernstig gewond raken. Ook als militair sta je misschien wel eens thuis de ramen te lappen, maar dat even terzijde.

Veel militairen denken dat je werkgever, het ministerie van defensie, het allemaal wel goed voor je heeft geregeld. Dat klopt helaas niet helemaal.

Laten we voorop stellen dat het ministerie van defensie een goede werkgever is. Geloof mij, ik heb bij veel burgerbedrijven gewerkt en daar is het vaak minder geregeld dan bij “de baas”, maar perfect is het natuurlijk nergens.

Maar wat heeft dat dan met mijn hypotheek te maken? Dat ga ik je vertellen.

Thuisfront

Jij hebt er (hoop ik) zelf voor gekozen om beroepsmilitair te worden. Jij hebt het verhoogde risico dus zelf geaccepteerd. Maar je thuisfront heeft die keuze niet zelf gemaakt. Wel heeft het thuisfront de keuze gemaakt om een relatie met je aan te gaan, maar dat doe je meestal niet om iemand zijn of haar beroep.

Het thuisfront is erg belangrijk voor een militair om zijn/haar werk te kunnen doen. Als het thuis niet goed zit, dan neem je dat meestal ook mee op oefening of op uitzending. Belangrijk dus om goed voor ze te zorgen. Defensie doet dat ook, maar sommige dingen moet je toch echt zelf doen.

Als je samen met je partner een koopwoning hebt, dan heb je waarschijnlijk ook een hypotheek. In dit geval zijn er wel wat extra zaken waar je aan moet denken.

Afsluiten van een hypotheek voor een militair

Niet iedere hypotheekadviseur heeft verstand van het reilen en zeilen bij defensie. Grote kans dat de meeste hypotheekadviseurs nooit bij defensie hebben gewerkt. Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar misschien wel prettig als je een hypotheekadviseur hebt die wel uit eigen ervaring kan spreken. Zoals ik dus!

Bij het afsluiten van een hypotheek voor een militair moet je als hypotheekadviseur aan een aantal extra zaken denken. De loonstrook is bijvoorbeeld al heel anders dan die van de gemiddelde burger, maar ook loopt een militair (en het thuisfront dus ook) een aantal extra risico’s. De belangrijkste risico’s zal ik hier benoemen:

  • Overlijden van een militair tijdens een uitzending, oorlog of vredesmissie;
  • Arbeidsongeschiktheid van de militair.

Overlijden van militairen tijdens een uitzending, vredesmissie of oorlog

Veel mensen kennen wel de vroegere verplichting voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) als je een huis ging kopen. Dat hoeft in heel veel gevallen niet meer. Dat iets niet meer moet is prettig, maar is het ook verstandig om het dan maar niet te doen.

Of je een ORV afsluit is dus nu vaak vrijwillig. Hierdoor loop je ook het risico dat het wordt vergeten. Bijvoorbeeld als je een huis koopt als je alleen bent en je later samen gaat wonen. Dan heb je misschien niets geregeld. Kom jij dan te overlijden, dan zitten je partner en kinderen misschien met een groot probleem. Als je dat doorgegeven hebt, hebben ze eventueel wel recht op een nabestaandenpensioen van het ABP.

Daarnaast zijn er veel verzekeraars die niet uitkeren als het overlijden het gevolg is van deelname aan een uitzending of vredesmissie. Overlijden tijdens een officiële Oorlog is altijd uitgesloten trouwens. 

Gelukkig zijn er wel verzekeraars die wel uitkeren als er sprake is van een humanitaire- of vredesmissie. Wel zo prettig als je dan bij zo’n verzekeraar zit. 

Zeker als je een partner en eventueel kinderen hebt, is het verstandig om eens samen met mij om tafel te gaan zitten (kan ook via de webcam) om je/jullie situatie eens in kaart te brengen. Om zo te zorgen dat het thuisfront ook verzorgd achterblijft als jij als militair onverhoopt komt te overlijden.

Arbeidsongeschiktheid van een militair

Dat je kunt overlijden als militair hoef je vaak niet uit te leggen. Maar een nog veel groter risico is arbeidsongeschikt raken tijdens je werk. De kans daarop is nog veel groter. Dat kan lichamelijk zijn, maar ook steeds vaker geestelijk. PTSS om maar met de deur in huis te vallen. 

Door het cultuurtje bij defensie wordt daar nogal lacherig over gedaan. Maar de gevolgen hiervan zijn extreem groot. Voor jezelf, je gezin, maar ook financieel.

Mocht dit tijdens een uitzending of oorlogssituatie gebeuren, dan kun je misschien aanspraak maken op een MIP (Militair Invaliditeits Pensioen), maar daar heb je niet altijd recht op. Ook is het niet altijd voldoende om de financiële klap te boven te komen. 

Er zijn situaties bekend van militairen die nooit meer aan het werk komen. Door lichamelijke of geestelijke klachten. Of misschien zelfs allebei.

Bij commerciële verzekeraars is er geen product te vinden dat hier specifiek een oplossing voor biedt. Het beroep van een militair is nu eenmaal lastig voor deze verzekeraars, omdat de kans op letsel nu eenmaal extreem hoog is. De premies zouden onbetaalbaar worden. Voor de niet specifiek militaire situaties zijn er wel zogenaamde woonlastenverzekeringen te krijgen.

Ook circuleren er producten van tussenpersonen die wel beloven het probleem op te lossen, maar het slechts deels doen. Dit zijn vaak ongevallenverzekeringen. Die keren weliswaar uit bij invaliditeit, maar vaak slechts eenmalig een X bedrag en niet tot aan je pensioen. Dat is beter dan niets, maar geen oplossing.

Een goed alternatief voor de commerciële woonlastenverzekeringen is bijvoorbeeld de collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering van Loyalis.

Meer informatie over hypotheken en verzekeringen voor defensie personeel? Neem een kijkje op de defensie pagina.

Persoonlijk advies

Je ziet dus dat goede voorbereiding het halve werk is. Je gaat ook niet op uitzending zonder eerst te oefenen en al je PSU op orde te hebben. Waarom zou je dan ook niet even naar je financiële zaken laten kijken? Dan ga je een stuk prettiger op pad.

Ben je benieuwd naar jouw of jullie situatie op dit vlak? Neem dan gerust contact op voor een afspraak.