Nu de hypotheekrente in Nederland weer door het plafond lijkt te gaan, vragen steeds meer mensen zich af of verhuizen naar Duitsland een interessante optie is.
Ik woon al 17 jaar in Duitsland, ben getrouwd met een Duitse vrouw, mijn kinderen zijn er geboren en gaan er naar school. Het bevalt mij er nog steeds prima! Maar het had even goed Zweden of België kunnen zijn denk ik.

Is het goedkoper wonen in Duitsland?

Ja en Nee. Ik zal hieronder uitleggen waarom.

Hypotheekrente stijgt ook in Duitsland

Dat de hypotheekrente nu stijgt, heeft niet alleen met Nederland te maken. Het is een wereldwijd verschijnsel. De oorlog in Oekraïne, de inflatie, economische onzekerheid etc. is de oorzaak van deze stijging.

Dus ook de hypotheekrente bij Duitse banken is gestegen. Om die reden hoef je het dus eigenlijk niet te doen. In sommige gevallen kan de hypotheekrente in Duitsland zelfs iets hoger zijn dan een vergelijkbaar tarief in Nederland. Bijvoorbeeld omdat Duitse banken geen Nationale Hypotheek Garantie hebben.
Toen ik zelf mijn huis kocht in Duitsland in 2006, was er een groot verschil tussen de Nederlandse en Duitse rentes. Duitsland was toen beduidend lager omdat er in Nederland vaak grote risico opslagen op de rentes zaten. Weet je nog? In Nederland kon je toen soms wel 125% lenen. Dat brengt risico’s met zich mee dus moest de rente omhoog, zeker voor Nederlandse banken die hypotheken in Duitsland verstrekken. Maar die laatste zijn er in principe niet meer. Nu kom je toch in de meeste gevallen bij een Duitse bank terecht.

Zijn huizenprijzen in Duitsland lager dan in Nederland?

Ligt eraan hoe je het bekijkt. Je hebt nog steeds meer huis voor je geld in Duitsland. Huizen in Duitsland zijn nu eenmaal groter, net als de percelen.
Maar als je natuurlijk in Duitsland een veel groter/luxer huis koopt dan dat je in Nederland zou kunnen betalen, dan is het nog maar de vraag of je dan maandelijks nog goedkoper uit bent. Daar moet je wel bij stil staan. Zeker oudere huizen in Duitsland zijn slecht geïsoleerd en matig onderhouden. Die extra ruimte moet je ook verwarmen, onderhouden en verzekeren. Ook betaal je misschien meer onroerend zaak belasting.
Wel zal het zo zijn dat je meer woongenot ervaart als je in Duitsland woont. Daar waar je in Nederland in een tussenwoning woont, kun je misschien in Duitsland in sommige gebieden al wel in een twee onder één kap wonen. Of misschien zelfs wel vrijstaand.

Hoe koop je een huis in Duitsland?

In eerdere blogs op mijn website heb ik al het e.e.a. geschreven hierover. In de basis is het kopen van een huis in Duitsland niet veel anders dan in Nederland.
Kort samengevat kan ik zeggen dat het alleen een stuk langer duurt en veel bewerkelijker is. Goede voorbereiding en eventueel zelfs hulp van een hypotheekadviseur voor Duitsland, zoals ik, is echt noodzakelijk.

Net als in Nederland gaat het om twee dingen:

  • Inkomen / vermogen;
  • Onderpand.

Als die beide zaken goed en stabiel zijn gedurende de looptijd van een Duitse hypotheek, dan kun je in principe een huis kopen in Duitsland. Uiteraard komt er veel meer bij kijken, maar dat leg ik in een volgend blog wel uit. Natuurlijk mag je mij ook gerust benaderen als je hier al eerder vragen over hebt.

Hypotheekadviseur Duitsland

Zoals ik al kort schreef woon ik met mijn gezin al 17 jaar in Duitsland en ben ook vlakbij de grens opgegroeid. De Duitse taal en cultuur zijn dus geen enkel probleem voor mij.

Mensen om mij heen vroegen mij steeds vaker hoe ik in het verleden de verhuizing naar Duitsland heb aangepakt. Vaak ging dit in de informele sfeer. Omdat ik vanuit mijn werk in Nederland als erkend hypotheekadviseur al een bepaalde kennis heb over het kopen en financieren van een huis, ben ik mij door die aanhoudende vragen op een gegeven moment eens meer gaan verdiepen in het thema verhuizen naar Duitsland.
Inmiddels, zoveel jaren verder, is deze gecombineerde kennis van Nederland en Duitsland een soort specialisme geworden. Hiermee heb ik al veel mensen mogen helpen bij hun emigratie naar Duitsland.

Er zijn natuurlijk meer mensen die deze vorm van begeleiding aanbieden, maar het merendeel die ik ken zijn geen gediplomeerd/erkend hypotheekadviseurs met actuele kennis van zaken en wonen vaak niet eens (meer) in Duitsland. Niet zeggende dat andere mensen je niet goed kunnen helpen/ begeleiden, maar pas op voor hobbyisten! Daarvoor zijn de risico’s te groot.