De Duitse verhuurhypotheek

Vaak verhuren mensen hun koopwoning. Dit kan meerdere redenen hebben:

  • Andere woning gekocht en de oude woning wil maar niet verkocht worden;
  • Geldproblemen;
  • Echtscheiding cq. relatie beëindiging;
  • Langdurig verblijf in het buitenland;
  • Eenzaamheid ( huisgenoot );
  • Als belegging cq. Financieel voordeel.
verhuur hypotheek duitse bank

Wat veel mensen niet weten is dat de bank waar je destijds de hypotheek voor dat verhuurde pand hebt afgesloten verhuur helemaal niet toestaat zonder overleg. Kijk het maar na. Grote kans dat het in je hypotheekakte staat. Wat je doet is dan gewoon verboden en kan grote problemen veroorzaken.

Heb je een appartement / flat dan kan het ook zijn dat de VVE ( vereniging van eigenaren ) het zonder overleg niet wil hebben.

Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen. Als het verhuren van de woning in overleg is gegaan met de bank waar de hypotheek loopt, dan is het natuurlijk geen probleem als je je aan de afspraken houdt. Ook als er geen hypotheek meer op het onderpand rust is het ( los van bijvoorbeeld een situatie met een VVE ) toegestaan.

Verhuren met toestemming van de bank

Steeds meer mensen die een andere ( grotere ) woning gaan kopen denken er over na om hun oude woning te gaan verhuren. Als spaarpotje, belegging, extra inkomen of pensioenvoorziening.

De huurinkomsten van de oude woning kunnen in sommige gevallen ook weer meegenomen worden in de hypotheek voor de nieuwe woning.

Het gevoel zicht te hebben op je investering en niet afhankelijk te zijn van een mandje aandelen op de beurs waarvan je maar mag hopen dat de beleggingsadviseur de beloofde resultaten behaald.

Ook mensen met overwaarde in hun woning willen dit vaak gebruiken om hiermee een extra inkomen te genereren. Die willen dit opnemen om te investeren in een woning voor de verhuur.

Nederlandse banken zien deze wensen natuurlijk ook en bieden steeds meer verhuurhypotheken aan. Dat is natuurlijk een mooie ontwikkeling.

Helaas zijn de rentes dermate hoog dat je wel erg veel huurinkomsten moet hebben om er zelf nog iets aan over te houden. Als eigenaar betaal je natuurlijk gewoon je hypotheeklast, onderhoud, verzekering etc. Dan is het vaak gewoon niet interessant. Je moet het dan hoofdzakelijk hebben van de waarde ontwikkeling van de woning en hopen dat je er na het aflossen van de hypotheek nog voordeel aan hebt. Maar dan ben je jaren verder.

Bei uns ist alles besser!!

Een bekende uitspraak van onze Oosterburen. In het geval van hypotheekrentes in ieder geval wel waar.

Duitse banken staan verhuur van de woning doorgaans wel toe als je het netjes meld. De rente voor een verhuurhypotheek is daar vergelijkbaar met een normale hypotheek in Nederland. Kijk, dan wordt het ineens interessant!!

Wel is het zo dat Duitse banken bij een verhuurhypotheek tot maximaal 75% van de taxatiewaarde financieren. Je moet dus of eigen (spaar) geld hebben of een huis met genoeg overwaarde.

Voldoe je aan die voorwaarden dan zijn er dus mogelijkheden over de grens voor huizen in Nederland. Daarnaast zijn er nog een aantal spelregels, maar die leg ik je graag persoonlijk uit.

Waarom zou je het huis of appartement nog stiekem verhuren als je het via een Duitse bank voordeliger met toestemming kunt doen??

Maar ik spreek geen Duits??!

Geen probleem. Ik wel! Ik woon zelf al jaren in Duitsland en ben in Duitsland ook opgenomen in het Vermittlerregister onder Nederland. Ik spreek de taal en ken de cultuur. Daarnaast heb ik als financieel adviseur met AFM vergunning in Nederland ook kennis van de Nederlandse wetgeving.

Ik kan je dus in zowel Nederland als Duitsland bijstaan bij je hypotheekvraag.

Bij de aanvraag verzorg ik de schriftelijke en mondelinge correspondentie met Duitsland en ga ook samen met je mee naar de Duitse bank om de contracten te tekenen. Dat laatste is een vereiste van de Duitse banken. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over taalproblemen.

Het is voor sommige mensen een eindje rijden naar Duitsland, maar combineer het dan met een dagje winkelen of een weekendje weg. Onze oosterburen zijn echt erg gezellig!

Interesse? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

verhuur hypotheek duitse bank