Het kopen en verhuren van een woning, appartement of recreatiewoning wordt steeds populairder. Dit heeft meerdere redenen. Hieronder noem ik er een aantal:

  • Spaarrente op spaarrekeningen is extreem laag tot negatief;
  • Hypotheekrente is laag;
  • Indien je teveel spaargeld / vermogen bezit moet je er belasting over betalen;
  • Het gevoel om je investering te kunnen zien, te controleren en aanraken in plaats van alleen cijfers op papier te zien;
  • Spreiding van investeringen. Naast sparen en beleggen ook fysiek vastgoed willen bezitten;
  • Periodiek inkomen uit verhuur willen ontvangen als aanvulling op inkomen / pensioen.

Zoals je ziet zijn er genoeg redenen om een huis, appartement of vakantiewoning te willen kopen voor de verhuur. Waarschijnlijk zijn er nog wel veel meer redenen op te noemen.

De laatste tijd zijn er wel een aantal ontwikkelingen die het wel een stukje lastiger kunnen maken. Bijvoorbeeld de verhoogde overdrachtsbelasting van 8% en de verplichting in sommige gemeenten om zelf in de aangekochte woning te gaan wonen.

Gelukkig zijn er ondanks dat nog genoeg mogelijkheden om een woning te kunnen verhuren en te financieren.

Kun je een Nederlandse woning financieren via een Duitse bank?

Jazeker kan dat. Er zijn niet heel veel Duitse banken die dat doen, maar het is mogelijk om een Duitse hypotheek te krijgen op een woning in Nederland.

Het onderwerp van dit artikel is “De Duitse verhuurhypotheek”, eigenlijk is dat niet helemaal juist. Bij nagenoeg alle banken in Duitsland is het verhuren van je woning helemaal geen probleem. In Duitsland heeft in principe elke huiseigenaar die mogelijkheid. Zolang je maar maandelijks netjes de hypotheek betaalt en de woning netjes onderhoud, maakt het de Duitse bank niet veel uit.

Maar daar hebben we het natuurlijk over woningen die zich in Duitsland bevinden. Dat is voor een Duitse bank makkelijker te controleren.

Ondanks dat we spreken over één Europa en grensoverschrijdende samenwerking, zijn er juridisch nog steeds verschillen tussen Duitsland en Nederland.

Daar waar Duitse banken voor huizen in Nederland een hypotheek verstrekken zijn er wel aanvullende regels. Die regels kan ik je in een persoonlijk gesprek toelichten.

Mag je dan je woning zonder toestemming verhuren?

Ja, dat mag. Als je via mij een Duitse verhuurhypotheek afsluit, dan zorg ik ervoor dat deze toestemming in de contracten wordt opgenomen.

Mag ik ook zelf in de woning blijven wonen?

Ook dat is geen enkel probleem. Ik begeleid veel mensen die er wel over nadenken om hun huis te willen verhuren, maar nog niet precies weten hoe en wanneer. Je bent uiteraard niet verplicht om de woning die je via een Duitse bank hebt gefinancierd te verhuren, maar het is wel fijn om te weten dat je het zonder aanvullende toestemming mag doen als je daar aan toe bent.

Hoe hoog is de rente op een Duitse verhuurhypotheek?

Mensen die zich interesseren in verhuurhypotheken weten dat de hypotheekrente op verhuurhypotheken meestal hoger is dan op reguliere hypotheken. De reden hiervoor is o.a. een risico opslag voor de bank.

Het grote voordeel van de Duitse verhuurhypotheek is dat de rente erg laag is in vergelijking met de Nederlandse verhuurhypotheken. Momenteel ( 27-12-2021 ) ligt de rente voor een Duitse verhuurhypotheek zo rond de 2% voor 10 jaar vast. Dit is natuurlijk een momentopname. Vraag mij gerust naar de actuele tarieven.

Wat maakt het interessant

Zoals je hierboven kunt lezen is de hypotheekrente natuurlijk een groot voordeel ten opzicht van de Nederlandse verhuurhypotheken. Deze lage rente op de verhuurhypotheek maakt het rendement voor de vastgoedbelegger ( groot en klein ) natuurlijk hoger. Maar ook de beoordeling is in Duitsland anders. In veel gevallen is deze eenvoudiger dan in Nederland. Maar zoiets moet per situatie bekeken worden. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact op.

Kun je ook bestaande hypotheken oversluiten?

Graag zelfs! Er zijn genoeg mensen die momenteel een woning verhuren en deze in het verleden bij Nederlandse banken hebben gefinancierd tegen hoge rentes. Denk hierbij aan banken zoals RNHB, Domivest, Woonfonds etc.

Op deze oude verhuurhypotheken kun je doorgaans flink besparen door over te sluiten naar de Duitse verhuurhypotheek.

Is de Duitse verhuurhypotheek in heel Nederland verkrijgbaar?

De Duitse verhuurhypotheek is in heel Nederland beschikbaar!

Ben je een kleine vastgoedbelegger ( tussen de 1 en 5 verhuurpanden )  en ben je op zoek naar een goede, solide en voordelige verhuurhypotheek? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Zou je graag meer willen weten over Duitse hypotheken? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Maar ik spreek geen Duits??!

Geen probleem. Ik wel! Ik woon zelf al jaren in Duitsland en ben in Duitsland ook opgenomen in het Vermittlerregister onder Nederland. Ik spreek de taal en ken de cultuur. Daarnaast heb ik als financieel adviseur met AFM vergunning in Nederland ook kennis van de Nederlandse wetgeving.

Ik kan je dus in zowel Nederland als Duitsland bijstaan bij je hypotheekvraag.

Bij de aanvraag verzorg ik de schriftelijke en mondelinge correspondentie met Duitsland en ga ook samen met je mee naar de Duitse bank om de contracten te tekenen. Dat laatste is een vereiste van de Duitse banken. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over taalproblemen.

Het is voor sommige mensen een eindje rijden naar Duitsland, maar combineer het dan met een dagje winkelen of een weekendje weg. Onze oosterburen zijn echt erg gezellig!

Interesse? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.