Welke kosten betaal je bij het oversluiten van een hypotheek? Die vraag krijg ik regelmatig gesteld. In de meeste gevallen komt het hierop neer:

  • Boeterente;
  • Notariskosten;
  • Kosten voor taxatierapport;
  • Advies- en bemiddelingskosten hypotheek.

De eerste drie zijn kosten die je als hypotheekadviseur niet kunt bepalen, dus daar ga ik verder niet op in. Uiteraard kan ik je wel helpen met zoeken naar eerlijke aanbieders voor dat gedeelte. Maar voor nu geef ik uitleg over de bemiddelingskosten voor het oversluiten van een hypotheek en de advieskosten voor het oversluiten van een hypotheek.

Hypotheekadviseurs werken toch gratis?

Tja, dat werd vroeger vaak gedacht en misschien ook wel zo geadverteerd, maar niet veel mensen werken voor niets. Het is nooit gratis geweest, echter werden hypotheekadviseurs vroeger betaald door de banken en verzekeraars in de vorm van provisie. Bij het succesvol afsluiten van een hypotheek kregen ze een percentage van de afgesloten hypotheek. Iets dat bij makelaars nog steeds zo werkt. Hoe hoger de verkoopprijs, hoe meer ze verdienen. Waar dat toe leidt zien we nu op de woningmarkt.

Helaas waren er veel adviseurs die hierdoor in de verleiding kwamen om voor de hoogste percentages te gaan en niet voor het belang van de klant. Uiteindelijk is dit systeem afgeschaft en betaal je als klant sinds 2013 zelf de hypotheekadviseur. Dat klinkt vervelend, maar is uiteindelijk voor jouw als klant veel voordeliger. Ook ben ik van mening dat het voor mij als hypotheekadviseur ook verstandiger is. Zo kun je nooit in de verleiding komen om je te laten leiden door een bank.

Waarom zijn er zulke grote verschillen in de tarieven van hypotheekadviseurs

Ik krijg vaak de vraag waarom mijn tarief voor het hypotheekadvies een stuk lager is dan die van de concurrent. Dat is heel simpel: marktwerking.

De bekende hypotheekketens zoals de Hypotheker, Hypotheekshop, Hypotheekvisie etc. zijn vaak de eerste bedrijven waar je als klant aan denkt bij het afsluiten van een hypotheek. Om dat te bewerkstelligen geven ze ook enorm veel geld uit voor reclame, zoekmachine optimalisatie en social media campagnes. Dat geld moet natuurlijk ergens terugkomen. Via jou dus!

Veel van dit soort hypotheekketens moeten vanuit hun centrale organisatie op A-locaties zitten midden in de stad. Daar waar de huren het hoogst zijn. De winkels moeten regelmatig een nieuw interieur en huisstijl hebben etc. Daarnaast betalen de franchisenemers hoge afdrachten aan deze organisaties over alles wat ze verdienen.

Dan moet het tarief voor de advies- en bemiddelingskosten voor het oversluiten van de hypotheek voor de klant wel omhoog om al die kosten terug te verdienen en ook nog wat over te houden voor de hardwerkende adviseur.

Bij Bonke Financieel Advies ben ik de eigenaar en ik bepaal op welke locatie ik ga zitten. In mijn geval op de rand van een industrieterrein, waar je ook nog eens gratis kan parkeren. Ook bepaal ik of ik één, twee, drie of misschien wel 10 jaar doe met mijn meubels. Daarnaast hoef ik niet doorlopend hoge bedragen af te dragen aan geldverslindende reclamecampagnes en dure managers.

Zodoende kan ik de kosten zo laag mogelijk houden en daardoor ook een lager tarief bieden voor het oversluiten van een hypotheek.

Een goedkope hypotheekadviseur zal wel minder goed zijn

Of ik een goede hypotheekadviseur ben, ga ik van mijzelf niet zeggen. Dat laat ik aan anderen over. De reviews zijn over het algemeen positief. Laat ik het daar op houden.

Dan heb je waarschijnlijk minder hypotheekaanbieders? Nee hoor, mijn assortiment aan hypotheekbanken is net zo groot als dat van de Hypotheker, Hypotheekvisie, Hypotheekshop, Van Bruggen Adviesgroep en aanverwanten. Misschien nog wel groter, omdat ik ook nog met meerdere Duitse banken werk.

Wat kost een hypotheek oversluiten

Ik werk met vaste tarieven. Die tarieven zijn tot stand gekomen op basis van een gemiddelde tijdsbesteding. Die tarieven zijn natuurlijk aan verandering onderhevig, maar momenteel zijn de kosten hiervoor € 1.900,- all-in. Hier zitten dus alle advies- en bemiddelingskosten in voor wat betreft het oversluiten van een hypotheek en eventuele bijkomende producten zoals een overlijdensrisicoverzekering of woonlastenverzekering.

Zoals gezegd is dit het huidige tarief, stand oktober 2021 en kan het dus zijn dat je dit artikel ergens in de toekomst leest. Het tarief kan dan hoger of lager zijn. Vraag mij daarom altijd naar het huidige tarief.

Hypotheekadvies, hypotheekbemiddeling of allebei

Wat is nu het verschil? Een hypotheek oversluiten bestaat eigenlijk uit drie onderdelen:

  • Hypotheekadvies;
  • Hypotheekbemiddeling;
  • Nazorg.

Er zijn hypotheekadviseurs die adverteren met hele lage tarieven. Bijvoorbeeld € 750,- maar dan zetten ze er in hele kleine letters bij dat het bijvoorbeeld alleen om de bemiddeling van de hypotheek gaat en dat het advies dan € 1.250,- kost, het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering € 250,- etc. Dan zit je samen alsnog € 2.250,- of misschien nog meer.

Maar omdat je dan al in de mooie winkel staat en al een uur hebt zitten praten zeg je niet zo snel meer “Nee” en zo hebben ze je dan mooi te pakken. Daar doet Bonke Financieel Advies niet aan. Je weet van te voren wat je kwijt bent aan het oversluiten van je hypotheek.

Wat moet ik doen om mijn hypotheek over te sluiten

Neem gewoon vrijblijvend contact op met Bonke Financieel Advies voor een afspraak. Dan bespreken we samen jouw / jullie mogelijkheden. Dat kan door te bellen, mailen, whatsappen of direct een afspraak te maken via de agenda op mijn startpagina.